Allt om öl

Bloggen – blandat ölsvammel

Ölets dag 2013 – besök ett bryggeri

2013 05 29

Den tredje onsdagen i juli är det ölets dag, och många bryggerier öppnar sina dörrar för att visa sin verksamhet och låta dig som ölfantast se vad som händer när vatten, malt, humle och jäst förvandlas till öl.

Genom Sveriges bryggerier kommer du i kontakt med de bryggerier som deltar i Ölets dag på din ort. Eller vill du hemskt gärna åka till ett visst bryggeri på annan ort är det en bra idé att anmäla sig i god tid medan platser finns kvar. Du hittar all information du behöver på länken.

Funkar det nya IPA-glaset?

2013 05 22

Att glaset gör skillnad för hur smaken på ett öl upplevs har vi berört förut, men hur många olika typer av glas ska vi egentligen behöva klämma in hemma för att maximera ölupplevelsen?

Vi erbjöds att testa det nya IPA-glaset som utvecklats för att verkligen maximera smaken på en IPA. Det kombinerar det bästa från ett rakt och högt pilsnerglas, och från ölkupan. Ett pilsnerglas passar vanligen ale, pilsner och lager, öl med mycket beska och skum. Aromerna får jobba fritt och kolsyran i ölet får fritt spelrum. En ölkupa eller ett vinprovningsglas är perfekt för ett öl med mycket aromer och dofter som ska upplevas. Genom att ha ett större glas och en smalare öppning blir doften i ölet koncentrerad och maximerar smakupplevelsen.

IPA-glaset kombinerar det genom att ha en stadig, rak nedre halva och en kupa upptill. Den raka nedre halvan gör att beskan upplevs som mindre påtaglig och kupan lyfter fram humlen och de smaker som är unika för den IPA du valt. Skillnaden gentemot ett pilsnerglas eller en ölkupa är inte enorm, men det blir likväl en skillnad och en positiv smakupplevelse i jämförelse med andra glas.

Slutsatsen är att ja, IPA-glaset fungerar och om du är en IPA-älskare kan det vara en idé att göra plats för några såna i din samling av glas.

Våra favoriter är:

Bagaren och kocken, Spiegelau-glas

Cervera, IPA-glas 47 cl

Sveriges bästa öl – Nebuchadnezzar

2013 02 03

Det finns många fantastiskt duktiga bryggerier i Sverige, och antalet ökar stadigt för varje år.Omnipollo är ett förhållandevis nytt bryggeri, och de har inget eget fysiskt bryggeri utan fantombrygger sina öl. För den oinvigde innebär det att de lånar andra bryggeriers utrymmen när de står tomma, ett fenomen som delar ölvärlden i två. Kan ett riktigt bryggeri inte ha ett eget fysiskt bryggeri utan bara snylta på andras?

Alla tveksamheter man kan ha om tillvägagångssättet försvinner när man dricker Omnipollos öl. De har lagt all sin kreativitet och energi i smakerna istället för att etablera ett fysiskt bryggeri, och det märks utan tvekan.

Det kan man åtminstone dra som slutsats efter omröstningen där vi sökte Sveriges bästa öl.

Vinnare blev Omnipollos Nebuchadnezzar, en imperial IPA vars recept började som ett hemmabryggningsprojekt och som sedan skalats upp till att produceras i stor mängd.

Smaken drar åt grapefrukt, citrus, örter och skog. Den avnjuts bäst 12–14 grader, alltså inte iskall, och funkar som den är eller i sällskap med smakrik mat som står sig till en öl med mycket humle.

Den ingår i Systembolagets ordinarie sortiment, och om den inte finns på ditt närmaste Systembolag går det utmärkt att beställa den. Nebuchadnezzar har inget kollikrav, så du beställer precis så många som du själv vill.

Omröstning

2013 01 05

Hur ska man kunna driva en ölblogg utan att ha en omröstning om den bästa ölen på marknaden? Och hur kommer det sig att det dröjt så länge innan vi kommit på det? I alla fall, nu är det hög tid för en omröstning, vi börjar det nya året på topp. Skicka ett meddelande till oss med den öl du tycker förtjänar att utnämnas till Sveriges bästa öl. Är det en ljus öl, mörk öl, från ett bryggeri du precis upptäckt eller ett bryggeri du följt länge och köper alla nya öler de producerar?

Skriv en motivering, skicka till oss senast 31 januari 2013 så sammanställer vi och publicerar resultatet.

Julens sortiment på Systembolaget – mer än glögg

2012 11 29

Så här i adventstider känns det som att allt handlar om glögg, pepparkakor och tända ljus. Men om man inte tycker att glögg är någon höjdare, vad ska man då hitta på?Det finns många olika smakrika varianter på julöl, och ju mindre bryggeri desto mer krut lägger de på smaken och upplevelsen av ölet.

Sveriges Mikrobryggerier är precis som det låter en sammanställning över de mikrobryggerier som finns i landet. Varför inte prova någon av deras julöl istället för de stora bryggerierna? Eskilstuna ölkultur har ett bra julöl, och Omnipollo är alltid en bra idé att testa.

Semester och ölvanor

2012 07 15

Det är strålande sol och högsäsong för semester. Att ta en svalkande öl i solen när man står vid grillen eller träffa polarna för en god öl på en uteservering är snarare regel än undantag under sommaren, eller hur?

Men hur vet man när man dricker för mycket? När har man gått från ”semesterkonsumtion” till ”riskkonsumtion”?

Ja, det kanske är en konstig diskussion att ta på en sida om öl, men samtidigt är det viktigt att ta upp det. Att prata om riskkonsumtion är inte att döma någon, det är att visa omtänksamhet. Åtminstone är det den utgångspunkten jag har här, så jag hoppas det är så det uppfattas.

Rekommendationer är att en man ska konsumera högst 14 enheter per vecka, medan det för kvinnor är 9 enheter. Men det är såklart inget som är hugget i sten, utan varierar från person till person när det blir för mycket. Om du själv känner att det blivit lite mycket och att personer i din omgivning, barn eller familjemedlemmar, tar skada så har det gått för långt.

14 öl per vecka under semestern är för många snarare standard än att pressa gränserna, och det kan väl vara okej under en period. Men följer vanorna med efter semestern, eller tar de slut så snart du är tillbaka på jobbet?

Om du är nyfiken på hur dina alkoholvanor ser ut, om du befinner dig i riskzonen eller om du är rädd att någon i din omgivning far illa kan du göra ett enkelt test på Alkoholprofilen och få en fingervisning om hur det ser ut. Oavsett vad vi känner för alkohol är det ingen nyhet att överdriven alkoholkonsumtion är skadlig för kroppen, och alkoholism är en sjukdom som finns överallt.

Ölvandring

2012 02 29

Bor du i Göteborg eller i närområdet och vill träffa andra med ölintresse och umgås? Vi på Allt om öl kommer att arrangera en ölvandring den 9 mars med tjugo platser och det är öppet för anmälan för alla som är intresserade. Vi kommer att få besök av Doorstop Brew, ett nytt företag som kommer att leverera öl hem till dörren till prenumeranter.

Julöl

2011 12 13

Frosseriets högtid är här! Och vi återgår till rötterna och historien idag, med lite historia innan vi övergår till tips.

Ordet jul har sedan länge varit associerat till drickande och till öl. Redan på 900-talet i Haraldskvädet finns uttrycket ”dricka jul”, där kung Harald Hårfager ville fira jul genom att – ja, dricka. Vikingarna var inte direkt kända för att vara nyktra typer, och deras firande av midvinterblotet och julen kan inte ha varit lugnt och stillsamt.

Julöl som vi känner det idag är ett ganska nytt fenomen, det är en av flera specialöler. I gamla dagar dracks svagdricka, och på 1800-talet kom de första julölen med recept som fortfarande används idag. Under tidiga 1900-talet tappade julöl popularitet och försvann under lång tid. Först år 1988 återlanserades det av Spendrups och Falcon, och sedan dess verkar det vara här för att stanna.

Det som skiljer julöl från ”vanlig” öl är att de ofta är mörka, söta och alkoholstarka. Engelsmännen brukar prata om ”winter warmers”, något som värmer från insidan under vintern.

Mindre bryggerier är mer benägna att gå utanför de förväntade ramarna för hur ett julöl ska smaka, så hantverksbryggeriernas öl brukar kunna bli riktigt spännande. Särskilt i jämförelse med en dussinöl som Mariestad eller Eriksberg. På länken nedan ser du vad som finns tillgängligt på Systembolaget, antingen som beställningsvara eller i din närmaste butik. Systembolaget, sökning julöl.

Dagens sista tips, eftersom jag är hopplöst svag för belgisk öl: Liefmans Glühkriek, en kriek med smak av körsbär, kardemumma, kanel och ingefära. Kan det bli juligare än så? Jo, den ska värmas och drickas som en glögg. Definitivt värt att testa! Saluförs för 59:70 kr för en flaska på 75 cl.

Tips för en grå och regnig höst

2011 09 01

Hösten är nog officiellt här, när det har hunnit bli september och de gula löven börjar bli en allt vanligare syn när man tittar ut. Det betyder att säsongen för grill-öl och ”uteservering i solen”-öl är över, men nu är det istället säsong för ”sitta inne på en pub”-öl, ”mustiga köttgrytor som parats ihop med mörka öl som nästan knockar en på rygg”-öl.

Vi har tidigare pratat om att kombinera öl med mat, så om du vill ha tips på vad du ska para ihop med höstens mat kan du ta en titt på det inlägget.

Men när vi är inne på ämnet ”olika typer av öl” så finns det en viktig aspekt vi inte tagit upp tidigare. Olika typer av glas. Det är på en ganska nördig nivå, men om man antingen sitter och skriver en sida om öl som jag, eller frivilligt går in och läser en sida som nördar om öl (som du gör just nu) är det nog okej att nörda lite till.

Så, ölglas. Det finns otroligt många typer av glas, och många ölmärken släpper egna glas som ska vara särskilt bra för just deras öl. Men hur många olika typer av öl dricker en normal ölnörd på en månad? Hur många glas behöver man egentligen? Vi ska titta närmare på det nu.

Du som läser har förmodligen en rätt bra bild om vilken typ av öl du tycker om. Lager, ale, pilsner eller något särskilt märke som ligger extra varmt om hjärtat. Dricker du ur något glas du fått eller köpt, alla typer av öl i samma glas av gammal vana?

Barshopen har ett fantastiskt utbud av ölglas, och där kan du hitta din favoritöl och det glas som företaget själva rekommenderar till det ölet. Men behöver du ett av varje för att funka till varje öl? Smakar ölet dåligt om det är fel logga eller ingen logga alls på glaset?

Nej, loggan har såklart minimal betydelse för innehållet, men lyckan i att se favoritloggan på glaset ska inte underskattas.I ena änden på spektrumet har vi ett helt rakt glas, i andra änden ett vinprovarglas med stor kupa och liten öppning.

  • Ett högt och smalt glas passar till veteöl, lager och pilsner. Glaset kan vara helt rakt men lämpligast är att det är smalt nedtill med större mynning. Om du vill ha det på fot eller rakt är helt upp till dig, det gör ingen skillnad för smaken.
  • Ale och stout avnjuts bäst i en kupa med lite större öppning, liknande en konjakskupa. Kupan gör att du kan snurra ölet och frigöra mer smaker och aromer.
  • Vinkupan, med mycket bredd och en smal öppning, passar porter, suröl och andra öl med smaker och aromer som du vill ha i näsa och mun för att få en så nyanserad smak som möjligt av ölet.

Det är alltså inte så många ölglas du kan motivera att du måste få plats med i skåpen, utan de här tre typerna av glas täcker in alla tänkbara öl. Och viktigast är egentligen att du tycker om glaset. Är det fult och jobbigt att hålla i kommer det inte bli samma upplevelse. Lättast är att testa dig fram, gå till en butik som har ölglas och känn hur det känns att hålla, får du plats med näsa och mun i öppningen för att få in alla aromer?

Ju bättre du tycker om glaset, desto mindre tid kommer det spendera i hyllan och mer framme!

Midsommar och öl

2011 06 20

Nästan midsommar och en hel sommar med festligheter och saker att fira! För att liva upp stämningen lite tänkte vi tipsa om olika drinkar med öl som ingrediens. Här kan ni tänka på att inte den finaste ölen behövs till recepten, utan att en okej öl räcker.Recepten är hämtade från RecidenceMagazine.se.

Hip Hops

Ingredienser:

  • 8 cl IPA
  • 4 cl vit rom
  • 2 cl sockerlag
  • Citron
  • Schweppes Bitter Lemon

Gör så här:

Fyll glaset med is, häll över rom, sockerlag och öl. Toppa med Schweppes och en citronskiva.

Gingereal Ale

Ingredienser:

  • 8 cl Ale
  • 4 cl vodka
  • 3 cl citronsaft
  • Färsk, bankad ingefära
  • Schweppes Ginger Ale

Gör så här:

Ta ett glas och fyll det med is. Tillsätt vodka, ingefära, citronsaft och öl. Toppa med Schweppes och garnera med ingefära.

Bee Nice (alkoholfri)

Ingredienser:

  • 5 cl alkoholfri öl
  • 2 tsk honung
  • 1 cl vaniljsirap
  • 4 cl citronsaft
  • Schweppes Ginger Ale

Gör så här:

I ett glas med is häller du honung, vaniljsirap, citronsaft och öl. Toppa med kall Schweppes.

Ölmargarita

Ingredienser (för 4 glas):

  • 4 st flaskor ljus öl (till exempel Corona)
  • 2,5 dl tequila
  • 33 cl limekoncentrat
  • 4 st limeklyftor
  • Salt
  • Is

Gör så här:

Gör saltkant på glaset genom att doppa det i limesaft och sedan i salt. Tillsätt samtliga ingredienser i en kanna och häll sedan upp i glas med is.

Sommaröl i solskenet

2011 05 21

Nu när det börjar bli försommar och solen värmer är det dags att starta öl i solen-säsongen. Det finns inte många öl som inte funkar att dricka när det är varmt ute, men jag vill tipsa om några riktigt fina som funkar extra bra när det är varmt och fint.

Jag är svag för suröl, men det var inte kärlek vid första mötet utan tog några försök innan jag förstod charmen. Och när man börjar lära sig mer och börjar djupdyka i surölens värld öppnas helt nya dörrar.

Dagens tips är inte vilket som helst, utan kommer från Liefmans, ett belgiskt bryggeri som tagit fram ett öl med riktiga frukttoner, som funkar som aperitif och är svalkande i solen. Det är två olika sorter som kallas ”On the rocks” eftersom ölet ska serveras – håll i er nu – med is.Det låter helt galet, men ska absolut inte underskattas.

  • Fruitesse ser ljust rött ut när man häller upp det i glaset och med tydlig doft av bär. Som många suröl passar det bäst i ett vinglas så dofterna stannar i kupan med ölet. Smaken är ännu tydligare av bär, med hallon, jordgubb och lite körsbär.
  • Yell’oh är klargul i färgen, närmare äppeljuice än lager. Den doftar citrus och tropiska frukter. Efter en klunk känner man citrontoner i smaken, basilika, ananas och en lätt humlesmak. Otroligt somrig och extremt lättdrucken, den drar mot en örtig saison i eftersmaken.

Båda dessa Liefmans-öl finns som beställningssortiment på Systembolaget och kommer i kolli om sex. Flaskan är liten, bara 25 cl, med väl värd att testa. Priset ligger på 19,90 för Fruitesse och 22,90 för Yell’oh. Båda är definitivt öl som även skulle passa en ovan öldrickare eller någon som säger sig inte tycka om öl.

Men frågan är varför man skulle umgås eller bjuda hem någon som inte tycker om öl. Är du inte sugen på att dricka ett öl on the rocks så funkar i stort sett vilket ljust öl som helst i sommarsolen. Köp en låda Corona och ett par lime, skär en klyfta och pressa ner i halsen på ölet. Det ger helt nya dimensioner till en annars ganska intetsägande öl.